A pózolás javítása

Vannak babák amelyek már a dobozból kikerülve is úgy mozognak mint egy álom, azonban akadnak olyanok, melyeknek egy kis utólagos gondozásra van szüksége, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. Az ideális gumifeszülés beállítása után, még számos lehetőség akad, amivel tovább lehet javítani egy BJD mozgását.

Drótozás

Drótozáskor egyszerűen egy darab műanyaggal bevont drótot teszel a nagyobb ízületekbe – ehhez még szét sem kell szedni a babát. Előnye, hogy a mozdulatoknak nemcsak szélesebb tárházát lesz képes megtartani a babád, de az erős drót vastagságától függően akár a babád is “erősebb” lehet – így elbírhat olyan kiegészítőket, más babákat, amiket korábban nem tudott volna megtartani.

A drótozás talán a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldás. Amire szükség van hozzá, az egyszerű elektromos, vagy kertészeti drót. A babád méretétől, és az üregeinek a tágasságától függ, hogy milyen vastag drótra lesz szükséged – legtöbben 14 Gauge-ost használnak. Ha nem vagy biztos benne, legegyszerűbb, ha magaddal viszed a babádat is vásárláskor. Lehetőleg műanyaggal bevont drótot válassz, hogy ne karcolja a műgyantát, és a bevonat világos színű legyen, hogy ne fogja meg a babádat. Nemcsak hajlítható kell, hogy legyen, de tartsa is meg a pozíciót (méghozzá némi erőbehatás ellenében is) különben semmit sem ér. Egy nagyobb babához olyan 60-100cm-nyi drót kell, és igazából könnyebb behelyezni, ha a baba egyben van.

Először három vagy négy részre kell vágni a drótot – két egyforma a karoknak, és egy nagy, vagy kettő kisebb a lábaknak/csípőnek. A hosszát úgy lehet megállapítani, hogy a váll tetejéhez igazítod az egyik végét, és a másikat az alkar fele magasságában kell elvágni. Behelyezéskor hajlítsd be a baba karját, hogy a gumi látszódjon. A drót egyik végét nyomd le az alkar résébe – a gumizsinór mellé – a másik végét a felkarba. Dupla ízületeknél ez nehezebben működik, mert a plusz ízületen is keresztül kell vezetni – ezt érdemes úgy állítani, hogy a felkarral vagy az alkarral egyenes összeköttetésben álljon, így ugyanúgy át lehet tolni rajta a kar többi részébe, mint egy szimpla ízületnél.

Vannak, akik két külön drótot használnak a lábakhoz, mások eggyel oldják meg az egészet. Méretezéskor az alsó lábszár felétől vezesd a drótot egészen a köldökig, majd egy U-kanyarral vissza a másik alsó lábszárig. Döntsd előre a babádat derékból, míg meg nem látod a benne futó gumizsinórt – innen betolhatod a drót “U” egyik végét a jobb comb csatornájába, a másikat a balba. Lehet hogy a térdeket kicsit be kell hajlítani, hogy a drót akadálytalanul leérjen az alsó lábszárba. Bizonyosodj meg, hogy a drót nem ér le a bokáig, vagy a csuklóig – ha túl hosszú, akadályozhatja a kéz- és lábfej mozgását. Mindezek után a babád már képes lesz megérinteni a saját arcát segítség nélkül.

‘Sueding’

Ez az elnevezés a baba ízületi felszíneinek valamilyen súrlódást biztosító anyaggal való bevonását takarja. Ez történhet ragasztópisztoly ragasztójával, vagy finom szarvasbőr beragasztásával. Érdemes szétszedni hozzá a babádat, de nem feltétlenül szükséges. Sokan a ragasztópisztolyt részesítik előnyben, mert könnyebben beszerezhető és egyesek jobb eredményeket is érnek el vele, mint a szarvasbőrrel. Ezenkívül eltávolítani is egyszerűbb.

Ragasztópisztolyozás

Ehhez a bevonó módszerhez egy alacsony hőmérsékletű ragasztópisztolyra lesz szükséged. Sajnos idehaza a hobbiboltokban kapható pisztolyokról még az eladók sem tudják, hogy milyen hőmérsékletű, de gyanítom, hogy nem lehet túl magas, mert kisgyerekek is használhatják. Mindenesetre a gyári használatra készült ragasztópisztolyokat kerüld el, mert magas hőmérsékletük megégeti a gyantát és megváltoztatja a szerkezetét. Ajánlott az ízületek bevonása előtt szétszedni a babát, éppúgy, mintha újra akarnád huzalozni, de nem feltétlenül szükséges, különösen ha már van gyakorlatod a ragasztópisztolyozásban. Érdemes a kevésbé fontos ízületekkel – kézfej, lábfej – kezdeni, így már nagyobb gyakorlattal vághatsz neki a térdeknek, csípőnek, amelyek a legnehezebbek.

A ragasztót az ízvápára kell rásimítani (a homorú rész, nem a gömbölyded) – egy csepp a vápába, majd gyorsan szét kell mázolni olyan laposra, amilyenre csak lehet – nem kellsima felszínűnek lennie, egy kis érdesség csak segít a pózok megtartásában. A ragasztó szétterítéséhez használhatod az ujjadat, fogpiszkálót, nyalóka szárát, de légy óvatos, mert meleg! Ha túl sok ragasztót használsz, nagy helyet foglal és az ízületek nem illeszkednek vissza rendesen a helyükre. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy az ízület két végét – száradás után – összeteszed, és megnézed mennyire illenek egymásba. Úgy mint eddig? Kilátszik a ragasztó? Netán rés van a kettő között? Az utóbbi két esetben a pisztoly végével újra felmelegítheted és ellapíthatod a ragasztót, de ha túl púpos, ki kell hámoznod és újrakezdeni az ízületet. Igényel egy kis gyakorlást, de elég egyszerű, és viszonylag gyors – a ragasztó gyorsan – pár másorperc alatt – megszárad és már össze is rakhatod a babádat. Sosem szabad azonban a ragasztó megszáradása előtt összeilleszteni a két ízvéget, mert akkor összeragadhatnak és így megmerevedik az ízület.

A ragasztó egy idő után elhasználódik, kikopik, ezért szükség lehet az újraragasztózásra. Ilyenkor az előző ragasztó maradványait a pisztoly végével felmelegítve, az új ragasztót hozzáadva lehet friss felületet képezni. Ez a módszer elsősorban a pózok megtartásában segít, azonban a baba erejét nem fokozza annyira. A megragasztózott babákat – főleg a nagyobb ízületek esetében – érdemes rendszeresen megmozgatni, pózolni kicsit, mert a tartós (hetekig tartó) mozdulatlaságban a gumi összehúzó erejétől az ízületek szinte összeragadjatnak. Ilyenkor az első pózokat nagyon nehéz és ijesztő lehet elérni.

Szarvasbőr ragasztás

Szarvasbőrrel ízületet bevonni szintén nem nehéz, bár kicsit félelmetesebb. Nem kell feltétlenül szétszedni hozzá a babádat, de úgy egyszerűbb. Szükséged van hozzá nagyon vékony szarvasbőrre (olyanra amit a szemüvegek tisztításához használnak) és vízoldékony fehér ragasztóra. Legjobbak az iskolai gyerekragasztók, melyekre rá is van írva hogy vízzel kimoshatóak.

A szarvasbőrt az ízvápába illő darabokra kell vágni – van hozzá “szabásminta” az interneten, de nem minden babához jó, ezért egyszerűbb ha először papírra megrajzolod a babádnak megfelelő formákat, és ha már tökéletesen illenek az ízületbe, azokat vágod ki szarvasbőrből. Ezután belelragaszthatod a megfelelő darabokat az ízvápába, majd meg kell várnod, míg megszárad a ragasztó – érdemes 24 órát hagyni neki. Ha kilógna egy-egy bőrdarab az ízületből, csak vágd le a kilógó darabot. A ragasztó száradását úgy ellenőrizheted, hogy ujjal megpróbálod picit eltolni a bőrt – ha mozdul, vagy összenyomódik, akkor még hagyd száradni. Kicsit körülményes újra kiszedni, úgyhogy bizonyosodj meg, hogy nem ráncos, és nem nyúlik túl az ízvápán. Az elhasználódott szarvasbőrt vízbe áztatva a ragasztó feloldódik és eltávolíthatóvá válik. Újraragasztás előtt feltétlenül várd meg, hogy megszáradjon a felület, különben a vízoldékony ragasztó nem fog megkötni. SOSE használj pillanatragasztót!

Leave a Reply

Your email address will not be published.