A BJD (Ball Jointed Doll) – szó szerinti fordításban Gömbízületes Baba – pontosan az, aminek hangzik: egy olyan baba aminek ott van gömbízülete ahol egy embernek is (könyök, térd, boka, csukló, stb). Ez teszi lehetővé azt, hogy minden erőfeszítés nélkül olyan pózokba, testhelyzetekbe állítsuk be őket, amit egy valódi ember is meg tud csinálni így rendkívül kifejezőek ezek a babák.

Egyedi tervezésük, egyensúlyuk miatt a BJD-k támaszték nélkül tudnak ülni, állni és számtalan fajta pózt fenntartani. A porcelánbabákkal, illetve Barbikkal ellentétben, a BJD-knek nincs szükségük támasztékra vagy tartóra, bár egy-egy kényesebb, dinamikusabb beállításhoz náluk is szükség lehet rá.

A BJD-k még egy alapvető dologban teljesen egyediek: kivitelezésük lehetővé teszi, hogy teljesen személyre szabottak legyenek! Míg sok más típusú babánál csak a ruhát vagy a cipőt lehet lecserélni, addig egy BJD esetében szó szerint mindent ki lehet cserélni, és magunk választhatjuk meg a kinézetét az arc kifejezésétől kezdve a szemek színéig. Sokuknál még egyéb testrészeket – kezeket, lábakat – is lehet cserélni, hogy megfogjanak valamit, vagy mutassanak valamire, vagy hogy magassarkú cipellőt viselhessenek.

Mivel darabokból állnak, amiket egy gumi tart össze, ezért mindenük lecserélhető: a lábak hossza, vagy a teljes testforma megváltoztatható. Mivel parókát viselnek, ezért a hajuk sincs limitálva egyetlenegy színre, stílusra. A BJD-k általában kopaszon érkeznek, hogy kiválaszthasd a neked legjobban tetsző hajstílust, sőt ezt akár idővel le is válthatod, ha egy másik frizurába, vagy hajszínbe szerettél bele.

A babák fejeit ugyanígy lehet cserélgetni, sőt ugyanazon az arcon a festést (“sminket”) megváltoztathatjuk. Bár a BJD bolt képei tükrözhetnek egy lehetséges kinézetet, de valójában a babádnál te választod ki, hogy pontosan milyen külsőt kívánsz neki.

A legjobb dolog a BJD-ben, hogy a gazdájuk kedve szerint változtathatja és pont úgy nézhet ki, ahogy azt ő elképzelte, nem pedig úgy, ahogy valahol távol egy babatervező elképzelte. A BJD-d teljesen egyedi lehet a világon, hiszen olyan sok tényezőt lehet rajta változtatni. Képzeld csak el, egy baba, ami a tied, és amihez hasonló nincs még egy a világon!

Ki találta ki őket?

Maguk a gömbízületű babák az 1900-as évek Németországából erednek, fából készültek és néhány a mai napig megmaradt. Nem tisztázott az összefüggésük az ázsiai babákkal, de úgy vélik, hogy ezeket a Német és Francia babákat a régi Japán Ichimatsu babák inspirálták, azok közül is a Mitsuorii, mely 3 ízülettel rendelkezett, tudott ülni és térdelni. Ez a baba eljutott egy Párizsi kiállításra és elbűvölte az európai babakészítőket, akik továbbfejlesztették, ízületeket adtak hozzá. Majd ezek az európai gömbízületű fababák az 1960-as években visszajutottak Japánba és újrainspirálták a keleti művészeket.

A műgyantából készült BJDk Japánból, egy Volks nevű vállalattól erednek. Volks 1972-ben, kis garázsüzemként alapult és híres animék szereplőiről mintázott figurákat, szobrocskákat készítettek műgyantából, illetve merev vázas, 1/6 méretarányú (Barbie méretű) mozgatható babákat készítettek vinilből. Ez utóbbiakat nevezték Dollfie-nak, mely a “doll figure” (baba-figura) összevont változata.

Az első műgyanta BJD 1998-ban látott napvilágot, és a vállalat elnökének felesége számára készült. Ez a legelső baba jelenleg megtekinthető a Volks Múzeumban. Az első, nagyközönség számára elérhető műgyanta babák a “Négy Nővér” voltak, melyek mind ugyanazt a fejet (Nana) és testet (SD10) használták, különböző arcfestéssel. Őket “Super Dollfie” névvel illették – mert a vinil Dollfie-k szolgáltak alapul, viszont mind méretre, mind súlyra jóval impozánsabbak voltak elődjüknél (a 4 nővér 60cm-es). Ezek az első babák – anime gyökereikhez hasonlóan – letisztult, kevésbé valósághű arcvonásokkal rendelkeztek. Hamarosan Volks újabb fejekkel bővítette kínálatát, de csak pár évvel megjelenésük után kezdtek népszerűségnek örvendeni – ezért a kevés reklám és a nemzetközi piac kizárása (csak közvetítőkön keresztül lehetett hozzájuk jutni egy külföldinek) volt a felelős.

Jó ideig Volks volt az egyetlen cég, mely BJDket készített. Több kérészéletű követő után Custom House volt az első vállalat, amely képes volt fennmaradni. Az első külföldiek birtokában lévő BJD-ket 2001-ben adták el. 2003-ban a gömbízületű babák berobbantak Dél-Koreába, majd Kínába és egyre több velük foglalkozó cég ütötte fel a fejét. Néhány közülük egyértelműen Volks Dollfie-jait másolta és csupán olcsó utánzatokat hozott létre. Mások saját ötletekkel álltak elő, és mára már számtalan BJD-t készítő cég létezik. Újabban számos nyugati szobrászt is megihletnek a gömbízületű babák, így kezd kialakulni egy – a hagyományos ázsiai esztétikától – már teljesen elrugaszkodott, nyugatiasabb stílusú BJD esztétika is, melynek vezető irányvonalát francia művészek képviselik. Ahogy a régi – műgyanta babák előtti – időben is volt, manapság sem ritka hogy a nyugatibb és a keleties esztétika kölcsönösen befolyásolja egymást és a babakészítők egymástól is ihletet merítenek, trendeket hoznak létre.

Gyakran lehet hallani, hogy egyes gyűjtők minden BJD-t dollfie-nak hívnak, de ez helytelen! Minden cégnek megvan a saját elnevezése a babáira – Luts “Delf”-nek, Soom “Gem”-nek, Custom House pedig “Ai”-nak hívja őket.

A Dollfie kifejezés – szintén helytelenül – méretkategóriákhoz is használatos: az SD (Super Dollfie) méret nagyjából 60cm, míg az MSD (Mini Super Dollfie) körülbelül 40cm. Ezek az eredeti Volks kollekciókra utalnak és más cégek babáival gyakran nem egyeztethetőek.

De mégis, mire jók ezek a babák?

Mivel a BJD elsősorban nem gyerekeknek készült, ezért természetesen velük “játszani” sem ugyanazt jelenti, mint egy gyermekjáték esetében.

Sok BJD tulajdonos örömét leli abban, hogy különböző ruhákba öltözteti a babáit, illetve méretarányos kiegészítőket vadász hozzá, vagy kihasználja a pózolási a lehetőségeket amiket a gömbízületek nyujtanak. Vannak, akik nevet adnak nekik, háttértörténetet és egész világot találnak ki számukra, míg mások egyedi ruhákat varrnak, ékszereket, vagy parókát készítenek, esetleg azzal foglalkoznak hogy a babák arcát festik egyedire. Mások a jó pózolhatóságot és a babák rendkívül fotogén megjelenését kihasználva gyönyörű fényképeket készítenek róluk, vagy akár egész történeteket mesélnek el fotókkal illusztrálva (ún. fotósztorik). Akadnak akik a babájuk történetében kitaláltkarakterek mindegyikét BJD formába öntik és végül egész kis világot képesek egy-egy fotósorozattal a szemünk elé tárni.

Tehát azon kívül hogy egy BJD, mint szépséges szobor és műalkotás a puszta jelenlétével is örömet okoz, rengeteg egyéb kreatív tevékenységre használható – lehetnek modellek egy rajzhoz, hiszen a végtelenségig megtartjék neked ugyanazt a pózt, de akár egy szabásminta kikísérletezésére is nagyszerűen használhatóak.

Természetesen vannak olyanok is akik egyáltalán nem “játszanak” a babájukkal, hanem a szépen felruházott, tökéletesen megtervezett babát kiállítják maguknak és vitrinben tartják, mint a klasszikus porcelánbabákat, vagy egy festményt, szobrot, hiszen lenyűgözőek az aprólékosan kidolgozott részleteik. Nagyon elegánsnak tűnnek akár egy polcon ülve is és mindig felkeltik a szobában tartózkodók figyelmét. Többek között a BJD-k még egész jó témát is adhatnak egy beszélgetéshez!

Összességében egy BJD funkciója csak a képzeletünkön múlik.

Mégis, hogy csinálod, hogy úgy hajoljon?

A BJD-k könyökénél, térdénél, vállainál, csípőjénél és minden hasonló helyen gömb alakú ízületek, vagy lekerekített darabok vannak, melyek lehetővé teszik hogy a baba mozogjon. A pózokat az őket összetartó gumizsinór feszülésének köszönhetően tudják megtartani.

Ez lehetővé teszi, hogy maguktól álljanak, üljenek és egyéb pózokat megtartsanak állványok vagy más külső segédeszközök nélkül. S alakú kampók (vagy egyéb szerkezetek) rögzítik a kezeket és lábakat a zsinórhoz. Bizonyos babák zsinórja teljesen felér a fejükbe, míg másoké a nyakban ér véget, és a fejet egyéb módszerrel, ‘nyakrésszel’ rögzítik.

A gömbízületek gömbölyded felszínén bevágások vannak, melyek lehetővé teszik, hogy a gumi egészen az ízületbe ékelődjön. Ilyen rések hiányában még gumizsinórral együtt sem tudnának ülni, vagy hajolni. Hogy könnyebben megtartsanak bizonyos pózokat, melyeket a gumi esetleg visszarántana, az ízületeket kis kiálló ‘recékkel’, lépcsőkkel is el szokták látni, melyeknél összeakad a két ‘ízvég’, és a zsinór feszültsége ellen dolgoznak. Mára már az egyszerű gömbízületeket lassan felváltják a “dupla ízületek” – a két ‘ízvég’ között elhelyezett hosszúkás, lekerekített, szintén bevágott darabok, melyek még élethűbb mozdulatokat tesznek lehetővé. Bizonyos babák tervezésekor plusz ízületeket is beiktatnak a comb és felkar felső részére, melyek olyan mozdulatokat is lehetségessé tesznek, amikre eddig csak korlátozottan voltak képesek a babák, bár egy ember (minden plusz ízület nélkül) könnyedén képes rá (pl.: láb keresztbe tevése).

Szinte minden babának más és más az ízületi kialakítása, ezért szükség lehet egy kis időre, amíg a friss babatulajdonos beleszokik, hogy új BJD-je milyen mozdulatokra képes, mit tud segítség nélkül, esztétikusan megtartani, és milyen pózok ütköznek nehézségbe. Bizonyos fokig akár utólagos módosításokkal segíthető is egy adott baba pózolása, de mindig jó észben tartani, hogy vannak jobban mozgó és nehézkesebb kialakítású babák, ezt pedig nem feltétlenül tükrözi az áruk.

És mennyit kóstált a kicsike?

Általában a BJD-k 200 dollártól 700 dollárig terjedő áron kaphatóak mérettől, babakészítőtől függően. Vannak babacégek, akik – különböző faktorok miatt – alacsonyabb áron kínálják a babáikat, mások olyan limitált szetteket készítenek, amelyek akár az 1000 dolláros magasságot is meghaladhatják. Fontos észben tartani, hogy a BJD-k alapára az esetek döntő többségében csak magát a meztelen, festetlen szobrot jelenti, tehát ahhoz hogy álmaink babája megvalósuljon további költségekre kell számítani – ruhákra, hajra, cipőre valamint festésre (vannak babakészítők, akik az indulást segítendő random színű szemet, akár hajat is küldenek a babával, de ez nem mindegyiküknél van így). Ez részben előny is, hiszen általában nem a kirakatban lévő babát akarjuk viszontlátni, hanem a mi saját verziónkat. Természetesen a legtöbb babakészítőnél akadnak “teljes szett” (fullset) vavák is, amelyeknél az ár a teljes kinézetet, ruházatot magában foglalja – ők azonban ennek megfelelően eleve drágábbak.

A BJD-k ára sok mindentől függ: mekkora méretű, milyen az anyag minősége, ki csinálja és adnak-e hozzá ruhát vagy kellékeket. Még egy fontos tényező az árban, hogy limitált széria-e. A limitált babák többe kerülnek és nehezebb őket beszerezni, és gyakori közöttük a teljes szett. Vannak olyan babakészítők akik darabszámra limitálják a babáikat, mások időben limitálják őket (vagyis egy adott ideig kaphatóak, utána nem). Akad olyan is, hogy egy-egy korábbi limitáltat a babakászítő újra megjelentet, akár egy újabb futam erejéig, vagy akár más megjelenéssel, más kiegészítőkkel.

Említésre méltó az is, hogy bár vannak akik egy kifejezett ruhadarabbal meg vannak elégedve, a BJD-k természetüknél fogva igénylik az újítást. Hacsak nem tartozol azok közé, akik tökéletesen elégedettek egy hajjal, egy pár szemmel, ruhával, illetve cipővel, jobb ha felkészülsz, hogy ez egy igen drága hobbivá tud válni.

Műanyag, mint a Barbie, akkor miért ilyen drága?

Azért nem egészen olyan, mint a tömeg termelt gyermekjátékok (pl.: Barbie).

Míg a tömegesen gyártott játékbabák vinilből készülnek, a legtöbb BJD anyaga műgyanta, amely törékenyebb, és nehezebb. Egy BJD sokkal inkább hasonlít egy hajlékony porcelánbabához, mint egy Barbie-hoz. A műgyanta kellemesebb esztétikailag – kemény és hűvös, mint a porcelán, de az érintéstől egy idő után felmelegszik, ‘életre kel’. Ha le kéne írni a tapintását – sima, de picit szemcsés – talán a tojáshéjhoz lehetne leginkább hasonlítani. A BJDk kézzel készülnek, nem gépekkel, tömegtermelésben. Kiöntéskor jóval kényesebb, mint a vinil, ezért nem lehet gépekre hagyni az egész folyamatot. Azokhoz az árakhoz képest, amelyeket 10 évvel ezelőtt fizettek ki a gyűjtők, hogy felbéreljenek egy “közvetítőszolgálatot” Japánban, a nemzetközi gyűjtők manapság jóval ‘olcsóbban’ megússzák a vásárlást.

Egy Gömbízületű baba árának – egyedi, kézzel készített mivoltán kívül – több tényezője is van. Egy ilyen baba megtervezése, létrehozása, és sokszorosítása hosszadalmas folyamat. Első lépés magának a ‘szobornak’ az elkészítése, ez történhet agyagból vagy egyéb anyagokból. Ez az alap kerül az öntőüzembe, ahol öntőmintát készítenek belőle. Bár ezt az első formát “Fő Öntőforma” névvel is szokták illetni, valójában sok kis részből áll – hiszen maguk a BJDk is részek összefűzött láncolatából állnak. Ezek a darabok mind külön öntőformát igényelnek, melyek szilikonból készülnek és egy nagyobb baba összes darabjához akár 1000 dollárnyi anyagot is fel kell használni a sok kis formához. Egy öntőforma nem örök életű, bizonyos számú használat után újra kell készíteni. A műgyanta öntés közben – illetve a pora később is – mérgező, úgyhogy a vele dolgozó munkásokat ennek megfelelően kell fizetni, illetve komoly óvintézkedéseket kell tenni az egészségkárosító hatás megszűntetésére.

Maga a műgyanta sem olcsó mulatság, általában külföldről importálják. Két részkomponens összeöntésével létrehozzák a folyékony “gyantát”, mely egy idő után megszilárdul. Ez nemcsak körülményes, de az időjárás is erősen befolyásolja – eredményesen csak száraz időben lehet végezni, mikor nincsen sem túl meleg, sem túl hideg. A folyékony gyantát minél gyorsabban az öntőformába kell juttatni, mert száradás után már nem használható fel újra. A folyadékban rekedt levegőbuborékok eltávolításához vákuumkamrát használnak – akár egyetlen buborék is tönkreteheti az egész folyamatot. Ez a hulladék szintén hozzáadódik a babakészítés költségeihez.

Száradás után minden darabot óvatosan eltávolítanak a formából, és finoman megcsiszolják, hogy ne maradjon nemkívánatos gyantadarab a felszínén. Nem ritka, hogy ezekből a lesimított darabokból új – még pontosabb – öntőformát készítenek. Az ebből a formából kijövő darabokat az öntőkapu lecsiszolása után gondosan összeállítják; az egész folyamatnak ez a legkönnyebb, legkevesebb munkát igénylő része. Időnként azért találkozhatunk ‘kitekkel’, olyan csomagokkal, ahol az összeállítást is a gyűjtőre bízzák (természetesen ezek olcsóbbak). Sok gyűjtő maga is rendszeresen szétszedi és újrahuzalozza a babáit, ez nem egy eget rengető feladat.

Mindezek a tényezők befolyásolják a babák árát, csakúgy, mint azok a költségek, amivel minden boltnak meg kell küzdenie – bérleti díjak, raktárak, prezentálás, reklám, szállítás. A legtöbb BJD weboldalakon keresztül kerül értékesítésre a nemzetközi vásárlóknak, ezeknek az angolra fordítását, és fenntartását is fedezni kell.

A legjobb ezekben a babákban költség-szempontból, hogy értéktartóbbak, mint a gyerekjátékok. Fashion-baba gyűjtők (Barbie nagytestvérei: Tonner, stb.) bizonyára jól tudják, hogy amint egy baba kikerül a dobozából, az értéke a töredékére csökken. BJDk esetében teljesen más a helyzet; pár éves használat, játék után is eladhatók majdnem annyiért, amennyibe újhonnan kerültek – természetesen az állapotuktól függően. A műgyanta továbbá nagyon jó alap az otthoni módosításokhoz is – egy jól sikerült átalakítás, ami igazán egyedivé varázsolja az adott szobrot, még emelheti is a baba értékét. Végül észben kell tartani, hogy ezek a babák művészek kezei közül kerülnek ki, egyedileg, kézzel készítve. Nemcsak befektetés, de kreatív alap is. A legtöbb gyűjtő szerint az utolsó fillérig megérik az árukat.

Méretek, arányok

A BJDk rendkívül sok méretben léteznek, egészen a kicsi 8,9cm-től akár az extrém 177cm-ig. A BJD-ket általában három nagy méretkategóriába sorolják: ‘Tiny’, ‘Mini’, és ‘Large’ BJDk.

Picik (Tiny)

A legkisebbeket ‘Tiny’-nak (Pici) nevezik, ebbe minden 35 cm-nél alacsonyabb baba beletartozik. Ebben a méretkategóriában a leggyakoribb, hogy három testváltozat is létezik ugyanabban a vonalban (fiú, lány és nemtelen/angyal test). Talán ezek az apróságok kerülnek a legkevesebbe, és megjelenésükben legtöbbjüket kicsi gyerekeknek ábrázolják, bár akad pár olyan is, ami lényegében a nagyobb, felnőttesebb testalkatú babák miniatürizált változata (Souldoll, Soom). Előnyük, hogy nem foglalnak nagy helyet, egy apró baba elfér a zsebünkben vagy kistáskánkban, és a kellékeik általában olcsóbbak, könnyebben beszerezhetőek mint a nagyobb babáké.

Ezt a méretkategóriát időnként tovább osztják két nagyobb alcsoportra:

“YoSD” méret: A klasszikus Volks YoSD 25cm körüli méretével azonosítják őket, ide tartoznak a 20-35cm magas, “nagyobb” picik. Ők általában méretükben és testalkatukban olyan kialakításúak, hogy egy nagyobb BJD-hez képest kisbaba, kistestvér szerepet vehessenek fel. (Technikailag YoSD-nek csak Volks babáit lehetne nevezni).

“Tiny” méret: Egyesek ezzel a névvel csak az extrém pici méretű babákat illetik. Ők 20cm-nél kisebbek és egy nagyobb BJD mellett inkább manónak, kis figurának tűnnek. Népszerű közöttük a “chibi” jellegű nagy fej + kisebb test kombináció (mint a Latidoll Yellow, vagy Fairyland Pukifee vonalak). Nagy előnyük a hordozhatóságon kívül, hogy a klasszikus Barbie/Tonner méretű, valamint Rement kiegészítők, akár ruhák is méretarányosak számukra és akár az 1/12 arányú miniatűr házakban is jól mutatnak, így talán ez a méretkaregória a legkönnyebben és legolcsóbban kiegészítőzhető. Vannak BJD gyűjtők akik kifejezetten erre az apró méretre koncentrálnak, együtt más – nem BJD – manó, elf típusú babákkal, figurákkal és rendkívül családias, befogadó környezetet szoktak teremteni maguknak a fórumokon.

Minik (Mini)

‘Mini’-nek nevezik a középméretűeket, amik 35 és 50 cm között mozognak. A legtöbbjük idősebbnek látszik, mint egy ‘Tiny’ és az áruk is magasabb. Sokan szokták ezt a méretkategóriát javasolni “kezdő” babának, mivel könnyebben hordozható, praktikusabb méret, ugyanakkor a mozgásuk kifinomultabb és könnyebb a karbantartásuk, mint egy apróságnak. Az idők során köztük is két nagyobb alcsoport alakult ki, bár nagyobb a keveredés/átjárás közöttük, mint a picik esetében:

“Mini”: ők általában pre-pubertáskori, gyerekesebb testalkatú babák. Arcuk is inkább gyerekszerű. Időnként – helytelenül – MSD névvel is szokták illetni őket, azonban ez a megjelölés CSAK a Volks által készített mini méretű babákra helyes. Egy nagyobb méterű baba mellett ők általában 8-10 éves kisgyereknek néznek ki.

“Slim Mini”: Ők felnőttesebb testalkatúak, és bár az arcuk gyakran továbbra is gyerekszerű, egy-két felnőttesebb vonás is felbukkan közöttük. A Slim Minik és a Minik gyakran nem tudnak ruhákon osztozni, mert utóbbiak testesebbek, dundibak, míg a Slim Mini méretűek karcsúbbak és lányok esetében hangsúlyosabb dekoltázsuk van. A Slim Mini fiúk között igen ritkán felbukkannak a nagyobb babák között is megjelenő nagydarab, izmos testarányúak is – általában ők a méretkategória legmagasabb tagjai (Soom Idealian 52cm, Souldoll Vito – technikailag már a “Nagyok” kategóriájába tartoznának, de testarányaik egyértelműen a minik közé sorolják őket.). A slim minket nehezebb nagyobb méterű babákkal összehasonlítani, hiszen testmagasságuk miatt gyereknek felelnének meg, azonban testalkatuk, és időnként arcvonásaik miatt is egykorúnak tűnhetnek velük.

Nagyok (Large)

A legmagasabbak a ‘Large’ (Nagy) babák, az 55 cm és afeletti kategória. Ezek a babák a legfelnőttesebb megjelenésűek és az áruk is általában jelentősen magasabb, mint egy ‘Mini’-é. Jelenleg a legmagasabb baba a D-Storic cég Izi fantázianevű lánybabája, aki 177cm magas. Utána nagy szakadékkal következnek a gyermekszerűbb Dollmore Trinity és Lusion babái a maguk 105cm, illetve 80cm magasságával. A második legnagyobb “felnőtt” testarányú méretkategóriát Angel of Dream 90cm-es, valamint Soom és IOS 80cm-es babái foglalják el. Természetesen a magas babák is kétféle nemben kaphatóak, közöttük igen ritka a nemtelen ‘angyal’ test. A ‘large’ babák nagyrészét (a fent említett Trinity és Lusion kivételével) tizenéveseknek illetve felnőttes kinézetűnek tervezték.

A babák méreteinek növekedésével itt is megjelentek alkategóriák, bár – ahogy a miniknél is – elmosódottabbak a határvonalak és gyakran a különböző méretek között fejeket lehet cserélgetni. Gyakori, hogy nem is az általános méretelnevezés, hanem centiméter szerint azonosítják az adott babát.

60cm – ez a “klasszikus” Large méret, a legelső ABJDk is ebbe a méretbe tartoztak. Magába foglalja az 55-62cm magas lánybabákat és a 60-62cm magas fiúkat. Időnként – helytelenül – ezt a méretkategóriát “SD” névvel is illetik (az SD az eredeti Volks babák “Super Dollfie” nevéből ered, és helyesen kizárólag Volks babákat lehet ezzel a névvel illetni.)

65+cm – ez egy frissebb méretkategória, áthidalja a 60cm és a régebb óta megalapult 70+cm méreteket. Többnyire fiúbabák népesítik be, akiknek izmos, de alapvetően vékony testalkatuk van. Az idetartozó 62-65cm magas lánybabák arca általában felnőttesebb, testalkatuk manökenekre hasonlít (közöttük a leggyakoribb az opcionális magassarkú lábfejjel ellátott egész alsó lábszár) és elterjedt közöttük az akár extrém méretben eltúlzott mellbőség. SD17 néven is előfordulnak, bár ez szintén Volks saját kifejezése.

70+cm – szinte kizárólag fiúbabák népesítik be, nagyon ritka ebben a méretkategóriában a lány. A fiúk egy része a sovány 70+ kategória, ők a két alacsonyabb fiúmérettel könnyebben hibridelhetők. Régebb óta léteznek és mára egy igen populáris kategóriává nőtték ki magukat. Szintén ebbe az alkategóriába tartoznak azonban a viszonylag frissen megjelent, nagydarab, izmos, szuperhősökre emlékeztető testalkatú, gyakran realisztikusabb, nyugatibb arcvonású fiúk is – ezeket a babákat általában a vastag nyakuk, és realisztikusabb kialakításuk miatt nehézkes akár a sovány 70-esekkel, akár az alacsonyabb méretű babákkal hibridelni. Méretüket van ahol “Uncle”-ként emlegetik.

Vannak még kisebb, ritkábban előforduló változatok is ebben a méretben – ilyenek a nagyméretű (80, illetve 105cm magas), de testalkatukban és arcvonásaikban inkább gyermekre emlékeztető Dollmore Lusion és Trinity vonalak, akiknek az esztétikájában a klasszikus porcelánbabák befolyását lehet felfedezni. Léteznek akár az 1/3 testarányt már meghaladó 1/2 testarányú (Angel of Dream 90cm-es), vagy 1/1 testarányú (D-Storic 177cm magas Izi-je) BJDk is.

Természetesen ezek csak általános határvonalak, vannak olyan babák amik átmenetet képeznek különböző méretkategóriák között, vagy éppen nem sorolhatóak igazából egyikbe sem. Ahogy változik, növekszik a hobbi úgy jelennek meg a különböző méretek, testarányok, változatos formájú lények és humanoidok.

Végeredményben egyik kategória sem ‘jobb’ a másiknál, hiszen embere válogatja, hogy mekkora babával tud a legkényelmesebben foglalkozni. Például előfordulhat, hogy nincs elég helyed a lakásban, vagy már korábban is foglalkoztál miniatűrök és 1/12 arányú apróságok gyűjtésével, így inkább a csöppségek közül választanál magadnak babát. De ha magadhoz szorítanád, öltöztetnéd akkor a nagyobbak gyakran kényelmesebb megoldást jelentenek, hiszen egy igazán apró testre nehezebb teljes ruhakölteményeket megalkotni. Mindegyik kategóriának megvan a maga előnye és hátránya, a legjobb az, ha a neked legmegfelelőbbet választod és nem a ‘legtrendibbet’. Sok BJD tulajdonos választott elsőre olyan méretet, amiről végül kiderült, hogy nem a neki legmegfelelőbb, és eladta, hogy egy újat vegyen. Ez csak kísérletezéssel derül ki és nincs szégyen abban, ha valaki elsőre nem találta el az ideális méretet – bár sokat segít egy-egy babatalálkozó, ahol élőben meg lehet nézni, kézbe fogni a különböző babákat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.