Mi az a BJD? | Festés és Esztétika | Szemek, Hajak és Gumizsinórok | Drótozás és Sueding

Ez főleg azoknak szól, akik ismerkednek a BJD hobbival, talán már vettek is egy-két babát.
A realitása a jelenlegi hobbinak az, hogy egyre több után gyártott (recast) baba jelenik meg különböző oldalakon mint Ebay, Amazon, Aliexpress, stb. Természetesen ki lehet fogni egy nagyon jó ajánlatot és vannak eredeti babák is ezeken a helyeken, még cégek is használják a nagy webes piacokat, ezért lett összerakva ez a kis ismertető, hogy egy eladó babáról hogy tudod megállapítani, hogy eredeti e.

Miért fontos, hogy eredeti legyen? Ez egy világszerte szétszórt és kis hobbi. Azok akik készítik a babákat nem keresnek rajtuk milliókat, a cégek nem több száz főt számlálnak. Van olyan cég ami két emberből áll és a legnagyobb sem éri el 30 főt. A babákat kézzel készítik, nagyon sok munka van bennük és a művészeik megérdemlik, hogy ők kapják meg érte a fizetésüket. Ha másolatot vesz valaki, az a pénz nem jut el az eredeti céghez és művészhez és abból a pénzből finanszírozzák az újabb baba újraöntését és egy másik művész munkájának kizsákmányolását. Így a legtöbben törekszünk minden esetben eredeti babát venni, legyen az közvetlen a cégtől vagy egy másik hobbistától, aki aztán újabb eredeti babát vesz a cégtől, ezzel támogatva annak munkáját és művészeit.

Az alábbi cikket Gockt írta meg a Den of Angels fórumon, ami nagyon is informatív lehet azoknak akik keresgélnek BJD-ket Ebay-en és a hozzá hasonló oldalakon.


Szó szerint csak annyit írtam be Ebay-en, hogy BJD. Ezeket az eladó tárgyakat hozza fel elsőként. Mi akik már régebb óta itt vagyunk mind tudjuk, ezek közül egyik sem eredeti, de új és kezdő hobbitársainknak ez nem tűnhet fel.

Ráklikkeltem Iplehouse Mari-ra (2. baba).
Ami így van körülírva ” 1/4 BJD doll Girl Doll 45cm tall resin free eyes with face make up”
És 234 ember figyeli, 29-et eladtak belőle.

1. A legtöbb másolat neve, körlírása ilyen, nem írja le melyik cég melyik babája csak egy rakás árnyalt körülíró szöveg. 

A “purchase hiytory”-t azaz a vételi előzményeket megnyitva ezt látom. Az alsó oszlopban egy csomó elfogadott ajánlat.
2. BJD cégek nem fogadnak el alkudozást.
Fix árakkal dolgoznak, nem lehet az áraik alá alkudni és ha valaki meg is teszi, nem fogadják el.

3. Minden ilyen eladó Kínai.
(Bár vannak kínai legit cégek és ők semmivel sem rosszabbak mint a többi, ha utánanézünk, pl Iplehousenak látható, hogy Koreai cégről van szó, így a babájuk nem jöhet kínából.

4. Ha megnézed az eladó többi termékét, sok különböző babát találsz köztük. A legtöbb cég csak egyfajta stílust képvisel, nem fut több név alatt. Pl van a cég neve mint Iplehouse és ezen belül vannak vonalaik, mint EiD, SiD stb. És ezen belül a babák megnevezései de felismerhető a stílusunk.
A legtöbb után gyártott babát áruló eladó céges képeket is felhasznál, ezzel tévesztve meg a vevőt. Több cég babája megbízott terjesztőknél (Pl Alice’s Collection) vagy viszonteladóknál lehet, de ott is külön kategóriájuk van.

5. A legfontosabb, hogy nem küldenek semmiféle eredetiségi igazolást. Ezen a cég feltünteti a babát, és egy számsort amivel azonosítani tudják. Nagyobb cégek mint Soom fenntart egy rendszert, ahol visszakereshető melyik babájukhoz mikor milyen számsor tartozik. Ha az eladó nem ad ilyen papírt, vagy kitöltetlen papírt ad a babához, biztos hogy recastot árul. (Vannak olyan régi babák, amik másodkézből jöhetnek papír nélkül, mert még a készítésekor nem csinált a cég eredetiségi igazolásokat. Ezeket a babákat nem újként adják el hanem használtként és általában saját fotókat töltenek fel. Így is vigyázni kell mert másodkézből is lehet recastot venni, azoknak a beazonosítása sajnos nehezebb és inkább kerülendő.)
A legjobb amit tehetünk, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy adott eladó legit babákat ad e el, hogy felkeressük az eredeti céget honlapjukon és rákérdezünk tudnak e ilyen viszonteladóról vagy terjesztőről.


Baba leírásánál nem tudják megmondani a cégnevet (Brand: Unbranded) és a készítés helye Kína.
Csak 70-80%an hasonló festést tudnak ajánlani, és bár ez kézzel készített festés, egy cég általában teljesen le tudja a sajátját másolni.

Más jellemzője ami szembetűnő az hogy az áruk merőben eltér attól amit a cég eredetileg kiír. Ha szeretnél tájékozottabb lenni, keresd fel BJD Collectasy oldalát, ahol egy teljes lista van az eredeti cégek linkjeivel, valamint érdemes regisztrálni DoA-ra, hogy értesülj a legfrissebb dolgokról.

Eredeti posztot írta és közzétette: Gockt @DoA

Leave a Reply

Your email address will not be published.