Minden, amit a szemekről tudni érdemes

A BJD babák szeme cserélhető, így saját magunk dönthetjük el, hogy milyen színű, méretű és milyen formájú szempárt szeretnénk babánknak, sőt azt is, hogy merrefelé nézzen! A szemekhez a fej belsejéből lehet hozzáférni, ezért először le kell venni a fejtetőt, vagy arctáblás babáknál magát az arctáblát. Egy pár szem ára pár dollártól egészen $100 fölé terjedhet. Lehet őket gyurmával, táblaragaccsal, akár ragasztópisztollyal vagy egyéb anyagokkal rögzíteni, melyek többsége viszonylag könnyen eltávolítható és így maguk a szemek is egyszerűen cserélhetők és gyorsan pozícionálhatók. Ezek a szemek különböző anyagokból, más-más méretben, alakban, változatos színekben kaphatóak.

Alapanyag

A szem alapanyaga meghatározza annak tartósságát, ellenállóságát és befolyással van a szem minőségére és kinézetére is.

Akril/Műanyag: Az akrilszemek kemény műanyagból készülnek. Egy fehér gömb, vagy félhold vázból, egy – többnyire nyomtatott – íriszből és pupillából, valamint efölött egy átlátszó dómból állnak.

Ezek a legolcsóbb szemek, ezért kiválóan alkalmasak rá, hogy sok különböző színt kipróbáljunk anélkül, hogy vagyonokat költenénk. Számtalan színben és mintázattal léteznek, hiszen az írisz sok esetben egy egyszerű nyomtatott papír. Éppen ezért akrilszemeknél készülnek a leggyakrabban különleges pupillájú, vagy anime-karakterekre jellemző, átlagtól eltérő formájú, vagy színű szemek. Előnyük továbbá, hogy ezek a kis műanyag golyók igen ellenállóak, nehezen karcolódnak, vagy törnek és nem sárgulnak különösebb mértékben.

Hátrányuk azonban, hogy a dóm nagyítása miatt a nyomtatott írisz pixelessé válik, emellett az akril átlátszó része nem olyan csillogó és kevésbé veri vissza a fényt. Emiatt fotózáskor nehezebb élettelin csillogó szemeket kölcsönözni a babánknak, és egy-egy szűkebb szemnyílású BJD esetében akár teljesen árnyékban is maradhatnak. Vigyázni kell a szem berögzítéséhez használt anyaggal is – a gyurma-szerű anyagok ugyanis kémiai reakcióba lépnek az akrilszemmel és rövid idő alatt megrepesztik, majd széttörik. Akrilszem rögzítéséhez csak szilikon füldugót, vagy táblaragacsot (sticky tac) javaslunk.

Pár ismertebb akrilszem márka: Glib, Volks Metallic, Souldoll, Schwarzaugen, Dollmore

Szilikon: Ahogy a nevük is mutatja, ezek a szemek szilikonból készülnek. Puhák, rugalmasak, íriszük és pupillájuk többnyire szintén nyomtatással készül.

A szilikonszemek általában drágábbak, az akrilszemeknél. Mivel puhák és összenyomhatók, ezért jobban kitöltik a szemüreget, pontosabban illeszkednek a baba szeméhez. Ez nagy előny különösen keskeny szemrésű, vagy különlegesebb szemformájú babáknál, ahol egy nagyobb görbületű, merev szem mellett rések keletkeznének. A szilikonszemek méretezése általában – a megszokottól eltérően – páratlan milliméterekben történik, ugyanis esetükben a szemfehérje nagyobb, mint az akril, üveg, vagy uretánszemek esetében. Ez a tulajdonságuk tovább segíti a pontos behelyezést. Mélységük, és fényvisszaverő képességük az akrilszemekhez hasonló.

Hátrányuk, hogy gyorsan porosodnak, ezért gyakran tisztításra szorulnak. Idővel sárgul a fehér szilikon és az íriszek kifakulnak, illetve el is folyhatnak. Puhaságuk miatt nem könnyű a rögzítésüket megoldani, a gyurmaszerű anyagok nehezen ragadnak hozzá. A szilikon füldugó pedig ugyan jól helyén tartja a szilikonszemet, azonban ha az átlátszó részhez ér, akkor idővel opálossá teszi és behomályosítja.

Pár ismertebb szilikonszem márka: Masterpiece, Eyeco, Soom

Uretán: Az uretánszemek poliuretán műgyantából vannak, ugyanúgy, mint a BJD babák többsége. Babáinkhoz hasonlóan ezek a szemek is egyedileg, kézzel készülnek egy fehér és egy átlátszó uretánkomponens egymásra applikálásával. Az írisz többnyire festett, illetve sok esetben karcolt, faragott mintázattal is rendelkezik, a pupilla lehet lapos korong, vagy akár egy kis uretángömb, is. Ma már akad azonban olyan uretánszem készítő is, aki az akrilszemeknél megismert nyomtatott íriszekkel dolgozik.

Mivel egyedileg festett íriszük van, ezért lényegében végtelen színváltozatban és kombinációval készülhetnek, a természetes árnyalatoktól kezdve a metálos, vagy csillámos változatig. Egyes uretánszem készítők kérésre egyedi színkombinációkat, vagy akár egyedi méretű szemeket is készítenek. A pupillaforma azonban nem enged ennyi variációt, mivel a különálló kis uretándarab megformázásának méretbeli korlátai vannak. Nagy vonzerejük az üvegszemekre jellemző magas fokú fényvisszaverés és csillogás mellett az íriszek rendkívül kidolgozott és realisztikus rajzolata, valamint a mélység, amit ez kölcsönöz a szemnek. A gömb kialakítású pupilla és a nagyobb dómméret miatt ezek a szemek szinte követik az embert, még akkor is ha különböző szögekből tekint a babára.

Hátrányuk, hogy a műgyanta könnyebben nyomódik meg, vagy karcolódik, illetve idővel az uretánszem a fény és hő hatására sárgul – éppen úgy mint a babák. Áruk többnyire igen magas, és elkészülésükre hosszú időt, hónapokat, akár egy évet is kell várni.

Ismertebb uretánkészítők: Mystic, Enchanted Doll, Ethereal Angels (Gumdrops), DropRops, Dollshe, Vings Eyes, Dollbakery (Aisu).

Üveg: Akárcsak annyi más hobbiban, vagy az emberi gyógyászatban, a BJD-k számára is készülnek üvegszemek. Ezek általában kerekek, akár kis szárral ellátva, vagy nyomott félgömb alakúak. Színeik általában a természetesebb árnyalatokban gazdagok, de akadnak olyan szemkészítők, akiknél változatos színekben és mintázattal kaphatók üvegszemek. A minőségibb üvegszemek többsége nem kifejezetten BJD-k számára készül, ezért őket nem is babaterjesztőknél lehet megtalálni, hanem egyedi, üvegszemekre szakosodott boltokban. Németországban kifejezetten elterjedt a minőségi üvegszemek készítése és forgalmazása.

Az üveg rendkívül ellenálló alapanyag, nem sérül, nem sárgul, mélységük és fényvisszaverésük ideális – különösen a jobb minőségű üvegszemeknek. Rajzolatuk nem olyan gazdag, mint egyes uretánszemeknek, és általában geometriaibb jellegű, de a csúcskategóriás üvegszemek külleme és rajzolata a legvalósághűbb mindegyik lehetőség közül. Ezek a szemek akár 100-200 dollárba is kerülhetnek, és többnyire igen nehéz hozzájuk jutni. Természetesen egy olcsóbb üvegszem esetében egyszerű, vagy akár nem létező rajzolatra kell számítanunk és ezek – bár az akrilszemeknél élettelibbek – nem közelítik meg valósághűségben a uretánszemeket, vagy csúcskategóriás üvegszemeket.

Pár ismertebb márka: Captured in Glass, Dollmore, Hand Glass, Lauschaer Glasaugen, Kanis Augen, Zoukeimura, Antique Rose, Silver, Volks HG

Valamint készülhetnek egyébb kreatív alapanyagokból, mint pl: Epoxy, Süthető gyurma, kerámia, és amit még a fantáziánk megenged.

Méretek

A szemeket milliméterben számozzák. Akril, üveg és uretánszemek esetében páros milliméterenként változnak a méretek (12mm, 14mm, 16mm, stb.), míg szilikonszemek esetében páratlan milliméterben adják meg a méretet (11mm, 13mm, 15mm, stb.)

A legtöbb babához maga a babakészítő ajánl egy ideális méretet, de ez az esetek többségében csak iránymutatás – általában egy baba szemürege nem csak egyféle szemgolyót képes befogadni, többségüknél a belső vájat megengedi az egy-két számmal nagyobbat, és az egy-két számmal kisebb méretek is megoldhatóak lehetnek. Fontos észben tartani, hogy a legtöbb ázsiai babakészítő túlbecsüli a javasolt szemméretet, valószínűleg, mivel számukra a nagyobb írisz tűnik esztétikusabbnak. A babatulajdonosok nagy része egy realisztikusabb, több szemfehérjét mutató kinézetet preferál, ezért gyakran egy mérettel kisebb szemet választanak babájuknak.

A szem – és főleg az írisz – mérete befolyással van a baba kisugárzására. Nagyobb szemmel általában fiatalabbnak, ártatlannak és bájosnak látszanak, hiszen a kisgyerekek nagy íriszére hasonlító hatást kelt. Kisebb méretekkel realisztikusabb, érettebb hatást lehet elérni, azonban vigyázni kell, hogy a túl kicsi szem mellett ne maradjon látható rés, vagy egy rosszul pozicionált, aszimmetrikus írisz ne keltsen zavaró hatást.

Tipp: Mérd le a baba szemrésének a méretét (szemből nézve – nem belülről), egyik saroktól a másikig. Ezután még érdemes 2mm-t hozzáadni a kapott értékhez, és az ahhoz legközelebb eső szemméret illik a babához.

Persze ez is – mint minden – csak fenntartásokkal alkalmazható. Belejátszik ugyanis az is, hogy a szemrés magassága mekkora. Pl.: Egy Chiwoo Elf szemrése saroktól sarokig 16mm -> 16+2=18mm-es szemek illenének bele, de sokan a 20mm-t választják, mert azzal gyengédebb a tekintete.

Az íriszekről: nagyon változatos a méretük, van ahol kérésre még változtatják is. De általános tendenciának tűnik, hogy egy 16mm-es szemhez 8-9mm-es írisz, 18mm-eshez 9-10mm-es írisz tartozik és így tovább. Akrilszemek és üvegszemek íriszei általában nagyobbak, mint az ugyanolyan méretű uretánszemeké. Manapság már nem ritka, hogy a realisztikusabb igények teljesítésére eleve készítenek 16mm/7mm írisz méretű szemeket. Szilikonszemek esetében a méretezés eggyel feljebb tolódott a páratlan számok miatt. Tehát egy 14mm-es üvegszemnek ugyanakkora az írisze, mint egy 15mm-es szilikonszemnek, stb. Így szilikonszemmel könnyebb akár egy-két mérettel kisebb szemet választani, hiszen a szemfehérje mérete egy picit nagyobb, és kevesebb esély van a rés megjelenésére.

Pupillaméret: Két azonos méretű, és íriszű szem esetében sem biztos hogy a pupillájuk egyforma nagy. Ezt egyrészt a pupilla saját mérete, másrészt a szem görbülete (ld. később) határozza meg. Egy arányaiban nagyobb pupilla gyengédebb, szimpatikusabb hatást kelt, mivel embereknél a tág pupilla a rokonszenv és szexuális vonzalom jele. Egy kisebb pupilla hűvösebb, távolságtartóbb, extrém esetben akár ellenséges érzést is nyújthat, hiszen emberben a szűk pupilla a koncentráció és az agresszió tudattalan jele.

Forma

Különböző formájú szemeket lehet kapni a gömbölyűtől, a nyeles változaton és a félgömbön keresztül, egészen a laposig. Ezek mindig az adott igényeknek és a baba szemformájának, méretének megfelelően érdemes választani. Egyes babák szemgödre, vagy feje nem elég nagy, hogy a nyeles szemek beférjenek. Az, hogy a baba fejében S-kampó, vagy egyéb rögzítőszerkezet van, szintén befolyásolja a választási lehetőségeket. Egy jó kezdő-választás, míg meg nem ismered a különböző formákat a félgömb alak, vagy a lapos forma, mert ezeknek a pozicionálását biztos nem zavarja a fejben levő egyéb képletek jelenléte.

Behelyezni és pozicionálni – ha van elegendő hely – a nyeles szemeket a legegyszerűbb, itt ugyanis a kilógó nyélnél fogva a már behelyezett szem még kismértékben mozgatható. Egy félgömb, vagy lapos szem esetében gyakran újra ki kell venni a nem megfelelően behelyezett szemet és elölről kezdeni a pozicionálást.

Színek

Egy baba szemszíne jelentősen befolyásolja a megjelenését, úgyhogy érdemes alaposan átgondolni a választást. Az ideális szemszín felkutatása gyakran a leendő szem anyagára is befolyással van, hiszen egy extrém fantasy színt lehet hogy nem találsz az üvegszemek között, míg egy kifejezetten természetes árnyalatot nem érdemes uretánszemek közt keresni.

Felmerül a kérdés először, hogy klasszikus, vagy fantasy jellegű szemre van szükséged. Szeretnél-e pupillát, és milyen színűt? Kereket, vagy cicaszemet, netán valami egyéb formájút? Milyen legyen az írisz színe? Legyen egyszínű, vagy mintázatos, színátmenetes, esetleg rajzolatos? És milyen színű legyen az írisz szegélye, egyáltalán legyen-e neki? Megválaszthatod bizonyos keretek között a pupilla méretét, neon, vagy metál színeket, mintás íriszeket választhatsz, még azt is eldöntheted, hogy a szemfehérje milyen legyen. És ha végképp nem találod álmaid szemét egyik boltban sem, kereshetsz egy olyan szemkészítőt, aki egyedi kérésre is vállal szemeket, vagy akár magadnak is elkészítheted egy Do-it-Yourself (DIY) kittel.

Görbület

Egy szem görbülete (dome) határozza meg annak mélységét, csillogását, és behatárolhatja azt is, hogy melyik babák hordhatják az adott szemet. A görbület nem az egész szem formájára utal, hanem az írisz fölötti terület kidomborodására, ami nagyítólencseként működik. Minél nagyobb a görbület, annál jobban torzul az írisz, így mélyebb lesz a baba tekintete és jobban érvényesül a “követés”. A görbülettel a nagyító hatás is fokozódik, így jobban kitűnnek az írisz rajzolatai (nyomtatott esetében a fokozódik a pixelesség), és arányaiban nagyobbá válik a pupilla mérete. A kifejezetten nagy görbületű, kidomborodó íriszű üvegszemeket gyakran “papírnehezék” (paperweight) szemeknek is szokták nevezni.

Bizonyos márkák csak egyféle görbülettel dolgoznak, így nem is kell foglalkozni ezzel az opcióval, de ha lehetőséget adnak a választásra, akkor figyelj, hogy a babádhoz leginkább illőt kérd. Egy nagy, tág szemű baba esetében nyugodtan használhatóak a nagy görbületek, így mélyebb a tekintetük, azonban egy szűkebb szemrés esetén érdemes kis görbületet választani, hogy a szem megfelelően illeszkedjen a helyére, és az írisz görbülete ne nyomja hátra a szemfejérhét. Pozicionálástól is függhet, hogy melyik görbület a megfelelő – ha leginkább középre, vagy picit oldalra pozicionálod a szemeket, akkor érdemes nagy görbületet választani, azonban egy kifejezetten oldalra, vagy felfelé néző beállításnál a görbület elhelyezését akadályozhatja a szemek sarka, így érdemes alacsonyabbat választani.

Elhelyezés

A szemek megfelelő elhelyezése alapvető fontosságú. A tekintet iránya személyiséget kölcsönöz a babádnak, és egy rosszul pozicionált szempár még a legszebb babát is zavaró külleművé változtathatja.

Előre nézés: Középre tekintéskor feltétlenül el kell kerülni a mértanilag középre helyezett pupillát, mely vízszintesen és függőlegesen is egyforma távolságra van a szemszélektől. Ez élettelen, ijedt külsőt kölcsönöz a babának.

Függőleges – Természetesen a nyugodt ember pupillája a középvonal felett helyezkedik el úgy, hogy a pupilla felső széle éppen érintse a felső szemhéjat. Babáknál is ezt a helyzetet kell imitálni, bár esetükben akár a pupilla – minimálisan – a szemhéj takarásába is kerülhet. Alul az írisz vagy éppen érinti az alsó szemhéj peremét, vagy egy kis fehér rész maradhat a kettő között. Utóbbi éberebb hatást kelt, mivel embereknél leggyakrabban (alkati különbségekkel) a szem alatt látszó fehérje stressz hatására jelenik meg.

Vízszintes – Egy előre révedő, bambuló ember pupillái valóban teljesen előre mutatnak és párhuzamosak. Azonban ez (emberben is), élettelen, bamba tekintet. Egy ember, aki egy előtte levő tárgyat figyel, középtávolra fókuszál és a pupillái kicsit közelítenek egymáshoz (minimális mértékben bandzsít). Babában is ezt a hatást szeretnénk elérni – a pupillák minimálisan a középvonalnál beljebb helyezkedjenek el. Így nem élettelen, révedő a tekintete, hanem olyan, mint aki téged figyel.

Oldalra tekintés:

Akár jobb, akár baloldalra helyezed a szemeket, oda kell figyelni rá, hogy a két szem egyforma irányba nézzen, ne kancsalítson.

Függőleges – Egyszerű oldalra tekintéskor az előre nézésnél leírt elhelyezés alkalmazható. Nagyobb szemű babáknál szóba jöhet a pupillák kicsit felfelé pozicionálása, így a baba egyszerre fog oldalra és felfelé tekinteni.

Vízszintes – Oldalra tekintéskor nehezebb megállapítani, hogy a szemek egy irányba mutatnak-e. Segít, ha egy fényforrás segítségével állítjuk be őket. Az egy irányba néző szemeknél a fényforrás csillanása mindkét szemnek pontosan ugyanarra a pontjára esik. (tehát ha a jobb szemnek a jobb felső sarkába látod a csillanást, akkor a bal szemnek is a jobb felső sarkában kell látnod. Ha a másik szemen középen, vagy a másik oldalon csillan, akkor a babád kancsal, és meg kell igazítanod a szemét). Mivel a babák szemrései időnként kifejezetten aszimmetrikus kialakításúak, ezért kisebb eltéréseket lehet hogy nem tudsz majd korrigálni, de az irány feltétlenül az legyen, hogy egy pontban érje a fény mindkét szemet. Ha nagyon látványos az eltérés, lehet hogy azt a pozíciót az adott babánál nem tudod megoldani, másik oldalra, vagy középre kell a szemeit helyezned.

Az oldalra tekintés mértékét szintén figyelembe kell venni. Extrém oldalra nézés – amikor az írisz a szem sarkához ér – egy emberben ritka és nem feltétlenül kényelmes pozíció, emellett nem fotogén (nincs tér, hogy érvényesüljön az írisz szépsége). Ha oldalra helyezed a babád szemét, akkor is ajánlott valamennyi fehér részt hagyni a szem széle és az írisz között, hogy érvényesüljön a szem és ne legyen erőltetett a hatás.

Egyéb pozíciók:

Bár egy ember még rengeteg irányba tud tekinteni, babák esetében ezek gyakran zavaró kinézetűek lehetnek. Itt részletezek pár pozíciót, amivel óvatosan kell bánni, vagy jobb elkerülni:

Álmos tekintet – hunyorgó, félig csukott szemű babáknál a szem pozicionálása gyakran nehezebb feladat. A pupilla esetükben akár félig a szemhéj takarásába kerülhet, így álmos tekintetet kapnak. Előre nézve inkább nagyon gyengéd, álmos a kinézet, oldalra helyezve viszont akár szexi, csábító hatást is el lehet érni egy félig takarásban levő pupillával (“bedroom eyes”). Teljesen nyitott szemű babák esetében ezt az elhelyezést azonban jobb elkerülni, mert a félig eltakart pupilla, és az alatta megjelenő jelentősebb mértékű szemfehérje extrém stresszhatást tükröz.

Lefelé tekintés – egy két alaposan átgondolt fotóhoz megfelelő lehet, azonban mivel a babák alulnézetből nem fotogének (orrlyuknézet), ezért többnyire riasztó, horror hatást kelt állandó használatban.

extrém felfelé/oldalra tekintés – extrém felfelé/oldalra tekintés az, amikor a pupilla nagy része, vagy egésze eltűnik a szemhéj alatt. Sokan azt hiszik, hogy ettől babájuk kinézete menőbb, felnőttesebb, keményebb lesz, de ez tévhit. Az ilyen babák leginkább drogosnak, eszméletlennek, vagy vaknak néznek ki. Ugyanis emberben, ha nem látszik a pupillád, nem látsz, mert nem jut fény a szemedbe! Csak eszméletlenség/halál esetén veszi fel ezt a kifordult helyzetet a normális emberi szem.

Kancsalság, bandzsítás – Ezek általában a megfelelően behelyezni kívánt szempár elrontott változatai. Gyakran a sok próbálkozás után a babatulajdonosnak nem is tűnik fel, hogy kicsit kancsal a babája és csak később, fotókon látszik az eltérés. Érdemes egy szem behelyezés után fejjel lefelé is megnézni a babát, vagy készíteni egy-két gyors fotót róla, hogy az ilyen rejtett apróságok is kiderüljenek.

Milyen parókát használjak?

Rengeteg stílusból lehet választani, melyek legtöbbje a $20-$40 körüli árkategóriába esik – természetesen akadnak olcsóbb megoldások, mint a szőrhajak, vagy akár olyan egyedi készítésű parókák, melyek meghaladják a 100 dolláros értéket.. A legtöbb stílus kapható természetes színekben (barna, szőke, fekete, vörös) illetve fehérben és ezüstben. Őrültebb színeket, mint piros, zöld vagy kék néha kicsit nehezebb találni – ez főleg a kívánt haj méretétől függ. Egyes parókák gumírozottak, míg mások csak rásimulnak a baba fejére – ezeket tépőzárral, vagy kétoldalú ragasztószalaggal lehet rögzíteni, de gyakran egy vastag befőttesgumi a baba fején is elegendő súrlódást ad, hogy ne csúszkáljanak.

Alapanyagok

Szintetikus haj: Az emberi parókák egy része is ilyenből készül, igen természetes hatást kelt, és nagy előnye, hogy rengeteg színváltozatban kapható. Természetesen különböző minőségű lehet, az olcsóbb parókák általában vastagabb, durvább tapintatúak, szállnak és nehezebben kezelhetőek – de egy minőségi szintetikus haj akár még selymesebb, puhább is lehet, mint a valódi emberi haj. A szintetikus hajak meleg vízbe mártva kiegyenesednek, bizonyos mértékig alakíthatóvá válnak, de óvatosan kell bánni velük, mert túl forró vízben akár meg is olvadhatnak. Léteznek azonban úgynevezett “hőálló” (heat resistant) parókák is – ezek általában még puhább tapintatúak, és akár hajszárítóval, vagy -mértékkel – hajsütővassal – is formázhatóak. A szintetikus hajból készült parókák különleges bánásmódot igényelnek, parókákhoz kapható samponnal/kondicionálóval érdemes kezelni őket.

Emberi haj: Sokak viszolyognak ettől a lehetőségtől, babonás érzéseket táplálnak egy baba valódi embertől származó részekkel való felruházásával szemben. Viszont előnyük, hogy a legtöbb emberi hajra használható sampon/fixáló/kondicionáló/lakk használható rajtuk is. Általában csak a természetben előforduló színekben kaphatóak – leggyakrabban feketében, mert ezek a hajak többségében keleti nők hosszú hajából készülnek.

Moherkecske, tibeti kecske (mohair, tibetan lamb):A moherkecske hosszú, puha gyapjából készülnek, többnyire göndör parókák, melyek a babákon – babamérettől függően – vállig, vagy tovább érnek vágás nélkül. A moherkecskék gyapja rendkívül dús, úgyhogy ezek a parókák jó nagy hajkoronát kölcsönöznek a babának (kicsit mint a nyolcvanas évek rockbandáinak sörénye). A haj alapja itt maga a formára vágott és összevarrt kecskebőr, mely nem rugalmas, úgyhogy gyakran van szükség egyéb praktikákra, hogy megakadályozzuk a csúszkálást. A moher jól festhető, így ha valakinek kedve támad egyedi színű parókát készíteni, könnyen kikeverheti a saját kedvenc színösszeállítását. Sokan állatvédő indíttatásból ellenzik ezt a parókafajtát, azonban nekik sem kell lemondani a göndör fürtökről, mert akadnak olyan parókák, melyeknél nyírt moherkecske szőr textil parókaalapra van rávarrva.

Műmohair: Ezek szintén göndör parókák, melyek többnyire igen puha tapintatúak és a moherkecske szőrből készült hajakra emlékeztetnek, bár csigáik általában nagyobbak és rendezettebbek. Műszálból készülnek, ezért nem olyan hihetetlenül dúsak, mint a valódi mohair – ez ralisztikusabb megjelenést kölcsönözhet a babának. Hátrányuk azonban, hogy nagyon kényesek, a szálak könnyen összekócolódnak és göndörságük miatt nehéz úgy kifésülni, formára igazítani őket, hogy a göndörségükből ne veszítsenek.

Angórakecske: Az angórakecske szőre a tibeti kecskéhez hasonlóan göndör, azonban fényesebb, kicsit puhább és a tincsek általában lazábbak, inkább erős hullámokhoz hasonlítanak. Angórakecske szőrből parókaalapra ragasztott, vagy varrott parókákat készítenek, így magának az állatnak nem esik bántódása. Mivel az angórakecske szőrt nagyon nehéz beszerezni, valamint mivel ezek a parókák egyedi igények szerint készülnek, ezért az angórakecske szőréből készült parókák a legdrágábbak között vannak.

Műszőr: Nagyon népszerű, többnyire rövid-középhosszú paróka, amit a legbolondabb színekben is meg lehet találni. A műszőr parókák igen olcsóak és egy jobb minőségű darab nagyon kellemes, puha tapintású. Jól lehet őket formázni, óvatosan kifésülve lelapíthatóak, de pillanatok alatt lehet divatosan kócos/borzas külsőt varázsolni velük a babára, sőt akár mohikánfrizurát, vagy cicafület is lehet formálni a dús tincsekből. Az interneten keringő szabásminták alapján akár magunk is elkészíthetjük a saját műszőr parókánkat, ha pedig vásárolni szeretnénk, a magáneladók széles választékát találjuk meg ebayen, etsy-n vagy egyéb BJD fórumokon, akik akár különleges kéréseket is teljesítenek (különböző színek kombinálása, lófarok/két copf/fonat hozzáadása/műszőr és szintetikus haj kombinálása).

Méretek

A parókák méreteit általában inchben határozzák meg, egy inchnyi differenciával. Ennek megfelelően egy haj méretezése így néz ki: 6-7 inch, 7-8 inch stb. Általában elmondható, hogy a nagyobb babáknak nagyobb feje van, de akadnak kivételek. Egy baba testmagassága alapján nem lehet megmondani, hogy mekkora parókára van szüksége, ezért ha az ideális parókaméretre vagy kíváncsi, meg kell nézned a fejméretét (sokszor szintén inchben adják meg, de időnként centiméterben, amit egyszerűen át kell váltanod), vagy ha nincs leírva, a pontos modellt megadva tudod csak megkérdezni gyűjtőtársaidat.

Bár legtöbbször a baba fejmérete szerepel az adott cég honlapján, leírok egy pár általános tendenciát méret-fejkörfogat szempontból:

Nagy babák – 9-10′, 8-9′ a legelterjedtebb, azonban akadnak kifejezetten kisfejűek is, akik mindössze 7-8′ méretű parókákat hordanak. Az újabban elterjedt gyerek-testalkatú, de nagyméretű babák parókamérete pedig akár nagyságrendekkel is nagyobb lehet.

Mini babák – 7-8′ a legelterjedtebb, azonban nem ritka – főleg “mature minik” esetén a 6-7′ méret sem.

Pici babák – itt rendkívül nagy eltérések vannak. A nagyobbacska picik (26cm és afölött) 6-7′ vagy 5-6′ méreteket használnak, de a 10-15 centis apróságok fejmérete rendkívül változatos (pl. a ballonfejű Latidoll White vs. a hangyafejű Notdoll Naripon apróságok), és gyakran nehéz megfelelően apró parókát találni számukra. Az ő esetükben nem ritka, hogy egy-egy magángyűjtő direkt az ő méretükre koncentrálva készít magának és más babagyűjtőknek tibeti kecskeszőr parókákat.

Mire jó a gumizsinór a babámban?

A babát összetartó gumizsinór feszülése fontos tényező a baba pózolhatóságában, és abban, hogy mennyire könnyedén tartja meg az adott pózt. Egy laza huzalozású baba ernyedtebb és nehezebb elérni, hogy a saját lábán álljon, de jobban hozzáidomul a gazdájához, ha az kézbe veszi. Szorosra húzott zsinórral rúghatnak, vagy üthetnek ahogy a gumi pozícióba ugrik, de jobban állnak és többféle pózt képesek megtartani. Minden babának megvan az ideális feszessége – ami akár a tulajdonos igényeitől is függhet – ezért nem árt kísérletezni kicsit a baba összefűzésével.

Továbbá a gumi sajnos nem örök életű, idővel meglazulhat, vagy veszíthet rugalmasságából. Ilyenkor szükség lehet a feszesebbé húzására, vagy akár a teljes lecserélésére, amihez a baba teljes szétszedésére is szükség lehet.

Feszesebbre húzás

A baba fejtetejét, vagy – kialakítástól függően – arctábláját levéve a gumizsinór feszességét is lehet állítani egy-egy csomó megkötésével, azonban ez feszülő gumi mellett – főleg nagyobb babák esetében – egy nehézkes feladat, egyszerűbb teljesen szétszedni a babát hozzá. A szétszedésről már esett szó egy korábbi fejezetben, ezért itt nem írom le újra.

Összerakás

A baba összerakásához szükség van pár eszközre, amit érdemes már a kezdő babatulajdonosnak is beszerezni – egy szalag (cipőfűző, selyemszalag, stb.), amit a gumiba beleakasztva átvezetheted az adott testrészen, a már befűzött testrészek rögzítéséhez csipesz, érfogó, ceruza, vagy fémrúd ízlés szerint, illetve szükség lehet kisebb, vagy bonyolultabb mechanikájú babáknál fémdrótra, vagy speciális összefűző kampóra is. Gumizsinórt online is nagyon sok helyen árulnak, legérdemesebb babákkal foglalkozó helyekről megvenni, hisz az biztos, hogy megfelelő erősségű és hosszú lesz. Aki kísérletezős kedvében van, körül nézhet helyileg is, nagyon ritkán rövidáru boltokban de volt aki vitorlás boltban találta meg a megfelelő vastagságú gumit.
Ha jót akarunk magunknak, akkor már a szétszedésnél sorrendben helyezzük el a testrészeket; nagyon sok babában manapság van egy jelzés az ízületben, legalább az egyik oldalon, de ha nem találjuk könnyen felcserélhetőek az apró darabok. Ez különösen érvényes ízelt kezekre!
A babák összefűzéséről nagyon sok útmutató létezik, képekben és videóban egyaránt, vannak céges sajátosságok összefűzésnél és van ahol egyszerűen a logikát kell követni, innentől már a babád és a te preferenciád dönti el, hogy rakod össze, de nem kell elkeseredni, ha elsőre nem megy, hisz ezt csak tapasztalati úton lehet megtanulni.
Végezetül pedig óvatosságra intek mindenki, ha a babádat túl szorosra akarnád húzni, elképzelhető, hogy a feszüléstől évek alatt megrepedhet a vékony resin, egy városi legenda szerint, akkor van egész jól meghúzva a baba, ha legalább 1-5cm-re ki tudod húzni az ízületeit és enged annyit a gumi. Illetve, ha úgy érezzük egyedül nem tudjuk fogni a babát és húzni a gumit egyszerre, akkor kérjünk segítséget, óvatosan bánjunk a fém kampókkal, mert nem csak a babában de bennünk is nagy kárt okozhat egy baleset!

Leave a Reply

Your email address will not be published.